Kamusla Güreş

Açık Radyo 95.0

Kamusla Güreş

A weekly Education, Society and Culture podcast

Good podcast? Give it some love!
Kamusla Güreş

Açık Radyo 95.0

Kamusla Güreş

Episodes
Kamusla Güreş

Açık Radyo 95.0

Kamusla Güreş

A weekly Education, Society and Culture podcast
Good podcast? Give it some love!
Rate Podcast

Episodes of Kamusla Güreş

Mark All
Search Episodes...
Okullu aşçı İpek Erköse ile mutfak gereçlerinin türlü çeşidi, kullanımları ve hikayeleri ile ilgili söyleşerek sofra ve mutfak eşyaları ile ilgili bu yayın dönemimizi sonlandırıyoruz.
Mutfaktan kalan son sözcükleri de tezgaha dizdik: Bakraç, demlik, blender, fritöz, kettle, mikser, mochapod, tirbuşon… Hem bugün mutfak profesyoneli bir konuğumuz da var: İpek Erköse. Mutfak gereçlerini mutfağın okulundan bakacağız biraz da.
Bugünkü programımızda peçete ve kürdan olacak elimizde. Günlük yaşamdaki yerleri, kullanımları ve sözcüklerin sofradan kalkıp nereye kadar gittiklerine bakıyor olacağız.
Bu programımızda nihale, sini ve tepsi sözcüklerinin izini sürecek; çağrışımlar, köken, kullanım ve hikâyeleri üzerinde duracağız.
Havan, huni, merdane, oklava, spatula kelimelerinin anlamlarına ve kullanımlarına yakından bakıyoruz. Huni ise memleketin bu gidişatında sırf mutfak malzemesi değil bir giyim aksesuarı olarak da kaçınılmaz görünüyor.
Güğüm, İbrik, Kavanoz, Küp, Testi için ne çok şey söylenmiş, ne hikayeler var merak edenler için; argodan etnik kültürlere, fıkradan anekdotlara türlü kullanım ve söyleyiş bugünün Kamusla Güreş'inde yer alacak.
Güğüm, İbrik, Kavanoz, Küp, Testi beşlisini dolduracak, taşırmadan kırıp dökmeden taşımaya gayret edeceğiz bugünkü programımızda. Sözcük kökenlerinden günlük yaşamdaki kullanımlarına eskiden günümüze...
Çay ve kahve keyfinin ayrılmaz parçaları cezve, çaydanlık ve semaver üzerine konuştuk. Sözcük kökenlerinden hikaye ve şarkılara keyif demlemeye devam ediyoruz.
Resim sanatında bardağın, kadehin, şişenin ve içindekilerin tuvale aktarımı ustalık ister. Tablolarda bu unsurların kullanımından bahsedip şişe ve sürahi sözcüklerinin köken ve anlamları üzerine konuşmaya başlıyoruz.
Kadeh deyip de Dîvan Edebiyatına girmemek olur mu? Câm-ı Cemi sakînin elinden içmemek olur mu? Kadehin türlü adlandırmalarının geçmiş ve günümüz dizelerinde çınlayışını dinliyoruz.
Fincan, kadeh, bardak üzerine mani mi istersiniz, argo mu, şarkı mı, yoksa Oscar Wilde'dan deyişler mi? Bu konu daha bitmez!
Bardak, fincan, kadeh, kupa kelimelerinin anlam ve hikayeleri üzerine konuşmaya devam ediyoruz.
Bugünkü programımızda bardak, fincan, kupa, kadeh, maşrapa ve piyale sözcüklerinin anlam, çağrışım ve kökenleriyle ilgili konuşuyoruz.
Deyimler, şakalar, hurafeler ve mutfak alet edevatına dair duymadığımız türlü sözcükler… Kaynata, kızartan, pişiren alet edevat ve ilgili dosyamızı bugün kapatıyoruz.
Kabın kacağın, tencerenin, sahanın hikâyesi, deyimleri, fıkraları bitmez. Lengerden kazana her şey ocağın üstünde... Bu programda yine meraklıları için mutfaktayız.
Kamusla Güreş'te tencere tava havalarına devam! Sahan, güveç, kuşane, kazan ve diğerleri... İnsan evladı karnını doyurmak için ne çok alet edevat üretmiş; anlam ve hikayelerini konuşuyoruz.
İçinde saklanan ve yenen mutfak gereçlerinden, pişiren, kızartan, kaynatanlara geçiyoruz bu programda: Kazan, kuşane, sahan, tava, tencere...
Tabak çanak, çömlek, kap kacak, kâse… derken Kamusla Güreş’in mutfakta daha çok işi var! Mutfak gereçlerinin adları nereden geliyor, hangi hikayeler barındırıyorlar merak edenler için anlatıyoruz.
Kepçe, kevgir, çömçe, elek... Bu programda kökenden hikâye ve türkülere doğru yol alıyoruz .
Tarihte ve sofrada çatal, bıçak ve kaşığın kullanımı, görgüsü ve adabından bahsediyoruz.
Kaşıkla verip kepçeyle alanlardan mısınız yoksa kaşıkla toplayıp kepçeyle dağıtanlardan mı? Çatal, bıçak, kaşıkla ilgili ne çok söz ve sembol varmış…
Çatalın, bıçağın, kaşığın argoda ve simgelerdaki yerini merak edenler, bu programa buyrunuz.
Çatal, bıçak, kaşık; sofrada, elde, tabakta, sözlüklerde, hikayelerde… Mutfaktayız bir süre.
Kamusla Güreş eşyalardan bahsederken, yavaş yavaş mutfak kapısını aralıyor. Geçmişten bu yana mutfak ve sofralarımızda değişen ve aynı kalan neler var, niye var...
Tutmak, atmak, çalmak, biriktirmek…Eşyanın malzemesi, anlamı, ruhu… İnsanın eşya ile ilişkisi üzerine konuşmaya devam ediyoruz.
Rate
Contact This Podcast

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features